Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Uitvaartcentrum

Veel uitvaartondernemers hebben de beschikking over een eigen uitvaartcentrum in Alkmaar of de omgeving van de stad. Het kan ook voorkomen dat een uitvaartondernemer zelf geen uitvaartcentrum heeft, maar voor opbaringen gebruik maakt van de faciliteiten van een collega in de buurt.

Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene opgebaard wordt als de familie er voor heeft gekozen om dit niet thuis te doen. De meeste uitvaartcentra hebben de beschikking over meerdere opbaarkamers, maar het kan ook zijn dat het uitvaartcentrum één opbaarkamer heeft. In dat geval zal de uitvaartondernemer een strakke planning aanhouden als hij of zij meerdere uitvaarten tegelijk heeft.

Een opbaarkamer is de ruimte waar nabestaanden bij de overledene kunnen zijn om afscheid te nemen. Meestal ligt de overledene in een kist, maar het kan ook voorkomen dat de overledene is opgebaard op een opbaarplank. De ruimte wordt koel gehouden om het ontbindingsproces te vertragen.
Het komt regelmatig voor dat niet iedereen in de kist wil kijken. Vaak is de opbaarkamer zo ingericht dat men bij binnenkomst niet direct de kist ziet. Dat geeft mensen de ruimte om zelf te bepalen hoe dicht ze bij de overledene willen zijn. Doorgaans moet de familie vooraf aangeven wanneer ze bij de overledene willen zijn.

24-uurs kamer

Er zijn verschillende uitvaartcentra in Alkmaar die beschikken over een zogenaamde 24-uurs kamer. Dit is een opbaarkamer waar de familie zelf de sleutel van krijgt zodat men bij de overledene kan zijn wanneer men maar wil. Onder de kist wordt een koeling geplaatst waardoor de overledene niet verplaatst hoeft te worden.

De familie kan de ruimte eventueel persoonlijk maken door bijvoorbeeld foto’s of bloemen mee te nemen. De ruimte wordt wel koel gehouden om het ontbindingsproces te vertragen. Omdat de familie zelf beschikt over de sleutel hoeft de familie niet vooraf aan te geven wanneer ze bij de overledene willen zijn.

Uitvaart in uitvaartcentrum

Het kan zijn dat het uitvaartcentrum ook beschikt over een aula waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Dat kan soms praktisch zijn omdat alles dan op dezelfde locatie gehouden kan worden en mensen zich minder vaak hoeven te verplaatsen. Meestal beschikt het uitvaartcentrum ook over een keuken waardoor de condoleance eventueel ook in het uitvaartcentrum gehouden kan worden. Kijk voor meer informatie over geschikte uitvaartlocaties in de hoofdstukken Locaties voor de uitvaartplechtigheid of Condoleance in Alkmaar.

Overlijden in regio Alkmaar melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206