Verder na overlijden dierbare
Voor de meeste mensen begint de ‘echte’ rouw pas in de periode na de uitvaart. Dat komt deels omdat de dagen tussen het overlijden en de uitvaart vaak heel hectisch en druk zijn. Er moet heel veel worden geregeld en er komen veel mensen over de vloer waardoor nabestaanden weinig tijd hebben om zich te realiseren wat er is gebeurd.
Na de uitvaart wordt het weer rustiger en wordt het gemis steeds meer merkbaar. Het zijn vaak de meest basale dingen die voor verdriet en pijn kunnen zorgen. De momenten die mensen altijd samen deelden en die de overgeblevene nu alleen moet meemaken. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van koffie, eten, boodschappen doen, televisiekijken en nog veel meer zaken die men altijd samen beleefde, maar nu niet meer.
Doorgaans slijt de mate van rouw in de loop van de tijd. Maar dat is niet altijd het geval, soms lukt het iemand niet om het gemis een plek te geven. In dat geval kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Die hulp kunnen nabestaanden krijgen van professionals, maar ook van lotgenoten die hetzelfde doormaken.
Hulp huisarts
Een nabestaande kan altijd contact opnemen met de eigen huisarts om te praten over het verlies. De huisarts weet precies welke nazorg er geleverd kan worden om iemand in rouw te helpen. Bovendien hebben de meeste mensen een goede band met hun eigen huisarts waardoor ze zich vertrouwd voelen. Dat maakt het makkelijker om te praten over hele persoonlijke zaken.
Lotgenoten groepen Humanitas
Voor volwassenen worden speciale lotgenotenavonden gehouden bij Humanitas in Alkmaar. Men raadt nabestaanden aan om hiermee te starten als het verlies minimaal zes maanden geleden heeft plaats gevonden.
De groepen komen tien keer bijeen. Er wordt onder begeleiding van twee ervaren begeleiders gesproken over onderwerpen als herinneringen, de feestdagen, vakantie en de toekomst.
De bijeenkomsten worden gehouden bij Humanitas Noord-Kennemerland, Reinaertlaan 3, 1813 JN Alkmaar. Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website van Humanitas Alkmaar.
Rouwchat
U kunt dagelijks chatten met getrainde vrijwilligers van Rouwchat.Dat kan op werkdagen van 18.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 16.00 tot 22.00 uur.
Kijk voor informatie op Rouwchat.nl
Lees meer over rouw
De landelijke uitvaart website Uitvaart.nl biedt heel uitgebreide informatie over rouw. Het gaat om zowel geschreven teksten als korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.