Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Condoleance in Alkmaar

Na een uitvaart wordt de condoleance meestal gehouden in de koffiekamer van het crematorium, kerk of uitvaartcentrum. Maar het komt steeds vaker voor dat families er voor kiezen om de condoleance te houden in een andere locatie in Alkmaar. Er zijn tientallen hele geschikte locaties in de stad en sommige uitbaters hebben zelfs speciale afscheidsarrangementen.

De condoleance biedt gelegenheid aan belangstellenden om de directe nabestaanden te condoleren met het verlies. Het kan overigens ook voorkomen dat de familie liever niet wil dat iedereen langs komt om te condoleren. De directe nabestaanden zijn vaak heel erg moe na alle emoties van de afgelopen dagen. Als de plechtigheid dan voorbij is hebben ze er soms de voorkeur aan om even rustig te kunnen zitten en wat drinken en eten. Doorgaans geeft de uitvaartverzorger aan dat de familie liever wil dat mensen hen op een later tijdstip persoonlijk condoleren met het verlies.

Elke condoleance hetzelfde

Tot nog niet heel lang geleden zag vrijwel elke condoleance er hetzelfde uit. Er werd koffie en thee geschonken en voor elke bezoeker was er een plak cake of een broodje met kaas. De ruimtes waren vaak heel somber en eenvoudig ingericht. Tegenwoordig gaat het vaak anders. Families willen er iets persoonlijks van maken en richten de condoleance helemaal naar eigen wens en smaak in.

Champagne, kaviaar, bier en bitterballen!

Het komt regelmatig voor dat families kiezen voor een soort van receptie in plaats van de traditionele condoleance. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dan mensen steeds vaker ver uit elkaar wonen en men elkaar niet heel vaak in real life ziet. Een uitvaart is dan de gelegenheid waar men elkaar weer tegenkomt en dat nodigt uit tot het ophalen van oude herinneringen.

Tijdens de condoleance wordt regelmatig bier of wijn geschonken en de schalen met bitterballen gaan rond. Soms is er even een kort centraal moment waarbij iedereen een toost uitbrengt op het leven van de overledene. Het kan ook zijn dat er live muziek wordt gespeeld. Het is maar net wat de familie wil of wat de wensen van de overledene waren. Er zijn ook families die er voor kiezen om met een gezelschap uit eten te gaan na de uitvaart. Eigenlijk kan alles wat men maar wil.

Café, oude kerk of zalencentrum

Families die het niet prettig vinden om na de uitvaart te verblijven in een uitvaartbranche gerelateerde locatie kunnen er voor kiezen om de locatie ergens anders te houden. Er zijn in Alkmaar tientallen hele geschikte locaties waar de condoleance gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan De Grote Sint Laurenskerk of Grand café Het Gulden Vlies. Er zijn nog vele andere hele geschikte locaties. Soms is het heel speciaal om de condoleance te houden in een locatie waar de overledene ook graag kwam. Of een locatie die heel speciaal is geweest voor de overledene, denk bijvoorbeeld aan het zalencentrum waar de overledene is getrouwd? Het voordeel van een niet uitvaart gerelateerde locatie is dat men doorgaans alle tijd heeft om de condoleance te houden.

Condoleance in eigen huis of tuin

Als er thuis voldoende ruimte is kan de condoleance eventueel ook thuis worden gehouden. In dat geval hoeft er geen huur betaald te worden en heeft men zoveel tijd als men zelf maar wil. Er moet doorgaans wel veel worden geregeld om iedereen thuis te kunnen ontvangen. Omdat nabestaanden doorgaans al druk genoeg zijn met de organisatie van de uitvaartplechtigheid en het afscheid van hun overleden dierbare is het bijna niet te doen om de condoleance ook nog helemaal zelf te regelen. Uw uitvaartondernemer kan daarbij helpen, hij of zij weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan ook helpen met bijvoorbeeld de catering, de ontvangst etc.

Condoleance.nl

Het is mogelijk om online een condoleance achter te laten. Veel families willen anderen de gelegenheid geven om te kunnen reageren op het overlijden en openen daarom een condoleanceregister op Condoleance.nl. Omdat Condoleance.nl het nationaal condoleanceregister is heeft de website een hele grote naamsbekendheid en weet vrijwel iedereen de site te vinden. Een register blijft twee maanden zichtbaar, daarna kan de familie het register gratis zelf uitprinten of er voor kiezen om er een boekje van te maken. Mensen die willen dat het register langer zichtbaar blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd in de hosting kosten van de website.

Overlijden in regio Alkmaar melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206