Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Crematorium Alkmaar

Inwoners van Alkmaar kunnen voor een crematie terecht in het in 2019 in gebruik genomen Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar. Het moderne creatorium, gelegen aan de Meerweg, beschikt ook over opbaarruimtes waardoor de gehele uitvaart op dezelfde locatie gehouden kan worden. Het crematorium is eigendom van PC uitvaart en Monuta.

Wil je nu een crematie regelen in Alkmaar? Bel dan geheel vrijblijvend met Topuitvaarten op telefoonnummer: 088 – 848 82 27 (24/7)

Alkmaarders maken voor een crematie ook vaak gebruik van de crematoria in de nabije regio. Zo kiezen veel mensen voor een crematie op Westerveld omdat dit het oudste en volgens velen het mooiste crematorium van Nederland is. Ook in Schagen, Hoorn en in Heerhugowaard zijn crematoria gevestigd. In al deze crematoria telt dat elke uitvaartondernemer er uitvaarten kan verzorgen.

In het crematorium


Elke familie kan zelf invullen hoe de crematieplechtigheid zal verlopen. De meeste families houden de uitvaartplechtigheid in de aula van het crematorium waar de overledene wordt gecremeerd. Maar het komt ook voor dat nabestaanden er voor kiezen om de plechtigheid te houden op een hele andere locatie in Alkmaar. Na de uitvaart kan de familie er dan voor kiezen om met een paar mensen mee te gaan naar het crematorium om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist. Het kan ook zijn dat de familie bij de andere belangstellenden blijft en dat de uitvaartondernemer de overledene na de plechtigheid naar het crematorium brengt.

Wanneer de plechtigheid wordt gehouden in het crematorium worden de directe nabestaanden doorgaans eerst opgevangen in de familiekamer. Hier kan men in afwachting van de plechtigheid nog even rustig samen zijn en wat drinken. De andere belangstellenden nemen plaats in de aula waar de voorste rijen worden vrijgehouden voor de direct nabestaanden.

De crematie

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden met de familie naar de koffiekamer (tenzij men er voor kiest om de condoleance te houden op een andere locatie). De kist met de overledene wordt dan overgebracht naar de ovenruimte. Bij de meeste crematoria is het mogelijk om met een paar mensen aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven.

Hoe de invoer in zijn werk gaat kan verschillen per crematorium. In sommige crematoria gaat dit helemaal automatisch met een speciale invoermachine. De oven is voor de crematie al voorverwarmd. Als de kist in de oven is geplaatst sluit de oven zich automatisch af en wordt de kist aan het zicht onttrokken. Het echte crematieproces start vanaf dat moment. Een crematie duurt doorgaans ongeveer vijf kwartier.

Crematieovens zijn in Nederland allemaal aangesloten op speciale filtersystemen. Deze filters zorgen er voor dat alle schadelijke stoffen worden opgevangen en er uiteindelijk niets anders dan wat warme lucht wordt uitgestoten. Dat is ook de reden dat er rond een crematorium geen enkele geur van rook waargenomen kan worden. Meer informatie over de techniek rond een crematie en informatie over temperaturen is te lezen op Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven.

De condoleance

Na de plechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. De familie kan helemaal zelf kiezen hoe de condoleance wordt ingevuld. Soms kiest men er voor om een uitgebreide catering te laten serveren, maar een kop koffie of thee kan ook al volstaan. Het is aan de nabestaanden om te bepalen of ze willen dat er tijdens de condoleance ook nog wat wordt gezegd. Soms gebruikt men deze gelegenheid om het glas te heffen en te toosten op het leven van de overledene.

De condoleance wordt vaak gehouden in het crematorium, maar het is ook mogelijk om ergens anders samen te komen. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance in Alkmaar.

Uitvaartcentrum met 24 uurs-kamers

Crematorium Alkmaar heeft ook een uitvaartcentrum. Hier kan de overledene worden opgebaard tussen het moment van overlijden en de dag van uitvaart. Zo kan de hele uitvaart op 1 locatie plaatsvinden. Dat is niet alleen handig voor nabestaanden (vooral die moeilijk ter been zijn) maar ook voordelig(er) want zo is er op de uitvaartdag geen rouwauto nodig.

Het uitvaartgebouw beschikt over meerdere 24-uurskamers waar nabestaanden middels een eigen sleutel hun dierbare overledene op elk gewenst moment kunnen bezoeken.

Adressen crematorium Alkmaar

Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar
Meerweg 11
1816MG Alkmaar

Crematorium Schagerkogge (onderdeel van Funecap Groupe)
Haringhuizerweg 3
1741 NC Schagen


Crematorium Waerdse Landen Heerhugowaard
Krusemanlaan 5
1701 VN Heerhugowaard


Crematorium en Uitvaartcentrum Hoorn
Berkhouterweg 26
1624 NT Hoorn


Begraafplaats & Crematorium Westerveld
Duin en Kruidbergerweg 2-6, 1985 HG Driehuis
Postbus 45, 1970 AA IJmuiden
Telefoon: 0255 - 51 48 43
Fax: 0255 - 53 00 76
E-mail: info@bc-westerveld.nl
Website: www.bc-westerveld.nl

Overlijden in regio Alkmaar melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206