Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Locaties voor de uitvaartplechtigheid

De uitvaartplechtigheid is het definitieve moment van afscheid nemen van de overledene. De plechtigheid wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis of crematie. De uitvaartplechtigheid wordt doorgaans bezocht door familie en bekenden. Soms kiest de familie er voor om de uitvaart in besloten kring te houden. In dat geval worden er geen andere mensen uitgenodigd.

De uitvaartplechtigheid kan helemaal naar eigen wens en smaak worden ingevuld. Sommige families kiezen er bijvoorbeeld voor om live muziek te laten spelen tijdens de uitvaart. Meestal nemen een paar nabestaanden het woord en praten ze over de overledene en de belangrijkste momenten uit het leven van de overledene. Bij kerkelijke uitvaarten wordt de uitvaart geleid door de dominee of de pastoor.

De meeste uitvaarten worden gehouden in een kerk in Alkmaar, de aula van de begraafplaats, een uitvaartcentrum of in de aula van het crematorium. De meeste aula’s zijn voorzien van professionele geluids- en videosystemen die voldoen aan de eisen van deze tijd.

Na de uitvaartplechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. Dit is de gelegenheid waar de belangstellenden de directe nabestaanden kunnen condoleren (tenzij de familie heeft aangegeven dat ze dat liever niet willen). Er zijn tientallen geschikte locaties in Alkmaar waar een condoleance gehouden kan worden. Kijk voor inspiratie en voorbeelden in het hoofdstuk Condoleance in Alkmaar

Uitvaart in café, restaurant of sportkantine

De meeste uitvaartplechtigheden worden gehouden in uitvaartbranche gerelateerde gelegenheden zoals een crematorium of uitvaartcentrum. Maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat families er voor kiezen om de uitvaartplechtigheid te houden op een hele andere locatie. Soms vinden mensen een uitvaartcentrum of crematorium te beladen en willen ze liever samen komen op een plek waar de overledene ook graag kwam.

Er zijn in Alkmaar tientallen mooie en geschikte locaties waar een uitvaarplechtigheid gehouden kan worden. Neem bijvoorbeeld de Grote Kerk Alkmaar aan de Koorstraat in het centrum van de stad. Kwam de overledene graag in Het Gulden Vlies? Zou het dan niet heel mooi zijn om het afscheid te houden op die locatie?

De meeste eigenaren van gelegenheden in Alkmaar werken graag mee aan een uitvaart. Soms denken mensen dat ze waarschijnlijk niet welkom zijn in een bepaalde gelegenheid om er een uitvaart te houden. Maar in de praktijk is merkbaar dat uitvaarten juist steeds vaker worden gehouden in ‘normale’ horecagelegenheden. Als iemand een bepaalde locatie op het oog heeft dan kan men gewoon even bellen en vragen wat de mogelijkheden zijn. Uw uitvaartondernemer kan natuurlijk ook zorgen voor het contact met de gelegenheid. In overleg met de familie kan de uitvaartondernemer dan precies afstemmen wat er allemaal geregeld moet worden om de uitvaart helemaal naar wens te kunnen laten plaatsvinden.

Soms wordt een uitvaartplechtigheid gehouden in een sportkantine. Dat kan natuurlijk een hele mooie en passende locatie zijn voor de uitvaart van iemand die bijvoorbeeld vele jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan voor zijn of haar club.

Uitvaart in eigen huis

Als er thuis voldoende ruimte is dan kan het ook een optie zijn om de uitvaart te houden in eigen huis of achtertuin. Een thuisuitvaart is vooral geschikt wanneer er niet heel veel belangstellenden worden verwacht voor de uitvaart.

Er moet doorgaans behoorlijk wat worden geregeld om een uitvaart in eigen huis te kunnen houden. Denk dan bijvoorbeeld aan de organisatie van de catering, het ontvangst, de garderobe, parkeerplaatsen, sanitair, stoelen etc. Uw uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan zorgen voor de organisatie. Dat is belangrijk omdat het voor de meeste mensen geen doen is om in de dagen tussen het overlijden ook nog een de hele organisatie van de thuisuitvaart op zich te nemen.

Overlijden in regio Alkmaar melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206