Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Grafmonument uitzoeken

Na een begrafenis heeft de familie alle tijd om na te denken over welk grafmonument er geplaatst moet worden op het graf. Het grafmonument kan pas na enkele maanden worden geplaatst omdat de grond nog moet inklinken. Als het monument te snel wordt geplaatst is er een grote kans op verzakkingen waardoor het grafmonument stuk gaat.

Het is niet altijd even eenvoudig om een grafmonument te kiezen omdat nabestaanden uit honderden soorten en maten kunnen kiezen. Ook de tarieven kunnen behoorlijk verschillen waardoor families bij het maken van de keuze ook goed moeten kijken naar welke grafmonumenten binnen hun budget passen.

Een grafmonument kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt, denk aan glas, natuursteen, metaal etc. De prijs van het monument wordt mede bepaald door de keuze van het materiaal. Bij het maken van de keuze kan men ook rekening houden met de sterkte van het gebruikte materiaal. Het mag duidelijk zijn dat een grafmonument van hout eerder aan vervanging toe is dan een monument van natuursteen dat in principe voor altijd mee gaat.

Bekijk andere graven

Een praktische tip is om een aantal keren te wandelen over de begraafplaats. Als het mogelijk is kan het verstandig zijn om een paar begraafplaatsen te bezoeken. Lopende langs alle graven kunnen de nabestaanden precies zien welke soorten graven ze mooi vinden en welke niet. Dat kan weer helpen bij de uiteindelijke keuze van het monument. Iedereen heeft zo zijn of haar persoonlijke smaak, zo kan het voorkomen dat iemand een bepaalt monument helemaal niet mooi vindt terwijl een ander het juist weer heel bijzonder vindt.

Regels grafmonumenten Alkmaar

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om het plaatsen van grafmonumenten. Vaak zijn er regels die voorschrijven hoe hoog en lang een monument mag zijn. Maar het kan ook zijn dat in bepaalde grafvakken nog meer eisen worden gesteld omdat men in dat deel van de begraafplaats de eenheid wil bewaken. In dat geval mag het te plaatsen monument niet te veel afwijken van de andere monumenten en moet het monument worden gemaakt van een door de begraafplaats voorgeschreven materiaal. Om een grafmonument te mogen plaatsen moet men altijd eerst toestemming vragen aan de beheerder van de begraafplaats. Zorg er altijd voor dat die toestemming is gegeven voordat het monument wordt gemaakt.

Nabestaanden kunnen het beste contact opnemen met de begraafplaats om te vragen naar de regels. Kijk in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Alkmaar voor de contactgegevens.

Waar kan je een grafmonument kopen in Alkmaar

In Alkmaar zijn verschillende bedrijven die grafmonumenten maken. Dit zijn vaak steenhouwers maar er zijn ook kunstenaar die een grafmonument maken in opdracht van nabestaanden. Dit zijn vaak speciale monumenten. Als de familie kiest voor een speciaal monument is het verstandig om de beheerder van de begraafplaats tijdig te vragen naar de regels en mogelijkheden. Denk ook altijd goed na of het monument lang mee kan gaan. Het is veel te kostbaar om al na een paar jaar weer een ander grafmonument te moeten kopen.

Overlijden in regio Alkmaar melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206